Skip to content

Ο παιδικός μου Μάρτυρας του Ιεχωβά

Όταν ήμουν στο δημοτικό είχα ένα συμμαθητή που είχε πολύ πλάκα. Βασικά κάναμε παρέα γιατί ήταν όλη μέρα μέσα στη μαλακία. Και εκείνη την εποχή ήταν ίσως ο πιο δημιουργικός απο όλους μου τους συμμαθητές. Έφτιαχνε μόνος του φιγούρες του καραγκιόζη και έδινε παραστάσεις. Μιλάμε για πολύ προσεγμένη δουλειά, επαγγελματικότατη. Μόλις ετοίμαζε τις φιγούρες διάλεγε ένα έργο του καραγκιόζη και οργανώναμε παραστάσεις στην ταράτσα του σπιτιού του. Εγώ βασικά δεν εκανα τίποτα ουσιαστικό, μόνο δημόσιες σχέσεις. Κερνούσαμε και πορτοκαλάδα θυμάμαι. Υπήρχε όμως ένα προβληματάκι: τα μεσημέρια έπρεπε να κλειστεί στο σπίτι με τον πατέρα του για να διαβάσουν όλοι μαζί την βίβλο. Ο πατέρας του ήταν ένας απόμακρος άνθρωπος, βασικά το αντίθετο του γιου του, βλοσυρός και αγέλαστος.

Όταν κατάλαβα οτι ήταν Μάρτυς του Ιεχωβά τσίτωσα άγρια. Δεν με ενόχλησε καθόλου, το αντίθετο, μου έδινε μια ευκαιρία για να ψάξω κάτι καινούριο, κάτι που απεχθανόντουσαν όλοι και εγώ είχα την ευκαιρία να το ψάξω από πρώτο χέρι και μάλιστα το χέρι ενός φίλου. Μερικά απογεύματα τον έβαζα να μου κάνει κήρυγμα. Τον ρωτούσα τα πάντα και δεν του αντιμιλούσα ποτέ. Το άκουγα να μου λέει τις ιστορίες απο την βίβλο και νομίζω πως αυτή ήταν η πρώτη επαφή μου με τον υπαρκτό σουρεαλισμό. Μου φαινόταν τόσο απίστευτο που η μόνη στιγμή της ημέρας που σταματούσε να γελάει ήταν για να πει τις πιο αστείες ιστορίες που είχα ακούσει στη ζωή μου. Και οι ορθόδοξοι έλεγαν παρόμοιες ή ακόμα και τις ίδιες βλακείες, αλλά είχα την εντύπωση (τότε) ότι κανένας φυσιολογικός άνθρωπος δεν τις έπαιρνε στα σοβαρά. Και τώρα ξαφνικά είχαν ένα φίλο που μου φαινόταν έξυπνος, δημιουργικός, γεμάτος όρεξη για ζωή και χαβαλέ, που του έκανες μια ερώτηση για την θρησκεία και ξαφνικά γινότανε σαν τους γονείς του. Έχανε ξαφνικά το χιούμορ του, το χαμόγελό του… Αλλά δεν με ξενέρωνε αυτό, αντίθετα. Ήταν ο μόνος φίλος στη γειτονιά μας που δεν έκανε τον σταυρό του και για μένα αυτό φαινόταν από μόνο του επαναστατικό! Ακόμα και τα κουκουδοπαίδια, εμείς δηλαδή οι γόνοι των αριστερών οικογενειών, στην ουσία ήμασταν όλοι ένα με όλους. Ένα έθνος, μια θρησκεία και μια σούζα όλοι στην πρωινή την προσευχή. Εκείνος όμως ήταν κάτι διαφορετικό.

Το πιο αστείο της υπόθεσης είναι πως ο δάσκαλός μας στην 6η δημοτικού, ένα ανθρωπάκι απο την Κρήτη, κλασικός Πασόκος του ’80, είχε καλέσει την μητέρα μου για να της πει να μας απομακρύνει γιατί φοβόταν λέει μην γίνω και εγώ Ιαχωβάς. Η μητέρα μου τότε δεν μου είπε τίποτα, την ανησυχία του δασκάλου μας την έμαθα σχετικά πρόσφατα κάνοντας την σχετική πλάκα.

Αλλά κάποια στιγμή τον βαρέθηκα. Βασικά νομίζω ότι κάποια στιγμή οι γονείς του του τα έκοψαν όλα. Ο παραστάσεις του καραγκιόζη απαγορεύτηκαν και οι πλάκες μας άρχισαν να γίνονται σπανιότερες και έχω την εντύπωση, ενωχικές. Τελειώνοντας και το γυμνάσιο χαθήκαμε τελείως. Όταν μετά απο χρόνια τον ξαναείδα κάπου τυχαία ήταν ένας άλλος. Ένας άχρωμος χαρτογιακάς, προφανώς ένας στρατευμένος ιεροκήρυκας. Πρεζάκι να τον είχα δει ίσως να μην σοκαριζόμουν τόσο. Αλλά ας ελπίσουμε ότι περνάει καλά. Θέλω να πιστεύω ότι μέσα του δίνει ακόμα παράσταση ένας καραγκιόζης που γελάει δυνατά, όχι λοβοτομημένα σαν τις εικόνες των φυλλαδίων που μοιράζει.

ΥΓ. Την συγκεκριμένη εικόνα μου την έστειλε σήμερα ένας φίλος και είναι από φυλλάδιο των Μαρτύρων του Ιεχωβά στα Πακιστανικά. Μιλάμε για συλλεκτικό κομμάτι δηλαδή.
Μία απο τις ωραιότερες εικόνες της τέχνης των καλλιτεχνών του Ιεχωβά μπορείτε να δείτε εδώ.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*